Fysiotherapie
Per jaar gaan ruim 1 miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Bij lichamelijke aandoeningen of beperkingen is de fysiotherapeut de aangewezen persoon om ingeschakeld te worden. Hij onderzoekt, behandelt, adviseert en begeleidt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Veel klachten in het houding – en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut worden behandeld.
De klachten waarmee men bij de fysiotherapeut terecht kan, zijn zeer uiteenlopend: te denken valt aan: pijn, bewegingsbeperking, krachtsvermindering, stabiliteitsproblemen, zwelling en ademhalingsproblemen. De aandoeningen kunnen ontstaan zijn door:
- Een ongeval.
- Het sporten
- Het uitoefenen van werkzaamheden
- Een chronische aandoening
- Veroudering.
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Die is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te verbeteren en spierkracht te vergroten. Daarnaast om een betere houding en stabiliteit aan te realiseren.
Naast het behandelen van klachten besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht en zorg aan de preventie van klachten, het voorkomen dat men nog eens met dezelfde problemen wordt geconfronteerd.
Fysiotherapeut is een beschermde titel. Dat betekent dat iemand zich alleen fysiotherapeut mag noemen wanneer hij/ zij de 4-jarige gelijknamige HBO studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG registratie bezit en de verplichte bij- en nascholingen blijft volgen.